Matkailu

Mikä on matkailu?

Käyttämällä tätä määritelmää voimme nähdä, että matkailu ei ole vain ihmisten liikkumista useisiin tarkoituksiin (olivatpa ne liike- tai huvimatkoja), vaan toimintojen, palvelujen ja mukana olevien alojen yleinen taajama, joka muodostaa ainutlaatuisen matkailukokemuksen.

Matkailu, matkailu ja vieraanvaraisuus: Mitkä ovat erot?

On yleistä sekoittaa termit matkailu, matkailu ja vieraanvaraisuus tai määritellä ne samaksi. Vaikka matkailu on kaikenkattava kattotermi matkailukokemusta luoville toiminnoille ja teollisuudelle, UNWTO (2020) määrittelee matkustamisen liikkumiseksi eri paikkojen välillä usein mihin tahansa tarkoitukseen, mutta enemmän vapaa-ajanviettoon (Hall & Page , 2006). Toisaalta vieraanvaraisuus voidaan määritellä ”liiketoiminnaksi, joka auttaa ihmisiä tuntemaan olonsa tervetulleiksi ja rentoutumaan ja nauttimaan” (Discover Hospitality, 2015, s. 3). Yksinkertaisesti sanottuna hotelliteollisuus on majoitus-, ruoka- ja juomaryhmittymien yhdistelmä, joka muodostaa yhdessä alan suurimman segmentin (Go2HR, 2020). Saat lisätietoja majoituksesta ja F & B luvusta 3 ja luvusta 4.

Määritelmä turisti ja retkeilijä

Turismin määritelmän pohjalta yleisesti hyväksytty turisti -kuvaus on ”henkilö, joka matkustaa vähintään 80 km: n päässä kotoaan vähintään 24 tunniksi liike- tai vapaa -ajan tai muista syistä” (LinkBC, 2008, s.8) ). YK: n Maailman matkailujärjestö (1995) auttaa meitä hajottamaan tämän määritelmän edelleen esittämällä, että turistit voivat olla:

Kotimaan (tietyn maan asukkaat matkustavat vain kyseisen maan sisällä)
Saapuvat (ulkomailla matkustavat tietyssä maassa)
Lähtevät (yhden maan asukkaat matkustavat toiseen maahan)
Toisaalta retkeilijöitä pidetään saman päivän vierailijoina (UNWTO, 2020). Joskus kutsutaan “päivämatkailijoiksi”. Ymmärrettävästi kaikki kävijät eivät jää kohteeseen yön yli. On tavallista, että matkustajat viettävät muutaman tunnin tai vähemmän tehdäkseen nähtävyyksiä, käydä nähtävyyksissä, ruokailla paikallisessa ravintolassa ja lähteä sitten päivän päätteeksi.

Pohjois -Amerikan teollisuuden luokitusjärjestelmä

Matkailualan suuren koon vuoksi voi olla hyödyllistä jakaa se laajoihin toimialaryhmiin käyttämällä yhteistä luokitusjärjestelmää. Kanadan, Yhdysvaltojen ja Meksikon hallitukset loivat yhdessä Pohjois -Amerikan teollisuuden luokitusjärjestelmän (NAICS) varmistaakseen yhteisen analyysin kaikissa kolmessa maassa (Brittiläisen Kolumbian työ-, matkailu- ja taitokoulutusministeriö, 2013a). Matkailuun liittyvät ryhmittymät, jotka on luotu NAICS: n avulla, ovat (aakkosjärjestyksessä):

  • Majoitus
    Ruoka- ja juomapalvelut (tunnetaan yleisesti nimellä “F & B”)
    Virkistys ja viihde
    Kuljetus
    Matkapalvelut

Nämä toimialaryhmät (tunnetaan myös yleisesti sektoreina) perustuvat kullekin käytettyjen “työprosessien ja panosten” samankaltaisuuteen (Kanadan hallitus, 2013). Esimerkiksi majoitusliiketoiminnan harjoittamiseen tarvittavat työntekijät ja resurssit, olipa kyseessä hotelli, motelli tai jopa leirintäalue, ovat melko samanlaisia. Kaikki nämä yritykset tarvitsevat henkilökuntaa sisäänkirjautumaan vieraisiin, tarjoamaan siivouspalveluja, palkkaamaan huoltotyöntekijöitä ja tarjoamaan ihmisille nukkumapaikan. Sellaisina ne voidaan ryhmitellä majoitus -otsikkoon. Sama koskee neljää muuta ryhmittymää, ja tämän tekstin loppuosassa tarkastellaan näitä toimialaryhmiä ja muita matkailun näkökohtia yksityiskohtaisemmin.