Talous- ja talousuutisia

COVID-19-pandemian puhkeaminen aiheutti odottamattomia taloudellisia ongelmia kaikkialla maailmassa. Tämän seurauksena useat maat joutuivat ottamaan käyttöön erityissäännöksiä talouskriisin hillitsemiseksi mahdollisimman paljon. Eikä Suomi ole tässä poikkeus. Yksi merkittävä asetus annettiin Suomen kulutusluottojen koroista.

Se tehtiin yksinomaan auttaakseen ihmisiä kestämään velkojen muurit. Parasta on kuitenkin se, että Suomi on onnistuneesti estänyt talouden kokonaiskatastrofin, tietyissä tapauksissa, päättäväisemmin kuin monet muut maat. Kunnianosoitus kuuluu Suomen hallituksen pyrkimyksille auttaa ihmisiä pysymään pinnalla näinä vaikeina aikoina.

Vuoden 2021 alussa tilanne näyttää paremmalta, vaikka pandemian toinen aalto ravisteli Suomea ja aiheutti tuhoa sen taloudelle. Se on ollut mahdollista vain Suomen talouden positiivisen kehityksen ansiosta vuoden 2020 jälkipuoliskolla. Ja arvioiden mukaan talouden elpymisvauhti todennäköisesti kiihtyy vuoden 2021 loppua kohti.

Positiivisen asenteensa vuoksi ihmiset uskovat, että Suomi pystyy ennemmin kuin myöhemmin eroamaan COVID-19-kynsistä ja palaamaan takaisin raiteilleen talouden osalta. Eri tekijät ovat käynnistäneet tämän myönteisen ajattelutavan maassa. Ensisijainen syy voi kuitenkin johtua rokotteiden saatavuudesta. Oli selvää, että COVID-19 voitaisiin voittaa vain tehokkaan rokotuspolitiikan ja näiden rokotteiden saatavuuden avulla. Suomessa on pieni väestö, joten myös sen rokotusvaatimus on pienempi. Vuoden 2021 alkuun mennessä rokotteet saatiin saataville, ja Suomi on käyttänyt tätä tilaisuutta hyväkseen rokottaakseen suurimman osan kansalaisistaan ​​nopeasti.

Suomen talouden näkymät kokonaisuudessaan vuonna 2021

Suomen talous toipui melko nopeasti pandemian ensimmäisen shokin jälkeen. Mutta vuoden 2020 lopusta lähtien hidastuminen hiipui toisen aallon myötä. Taloudellinen taantuma on kuitenkin nyt hiipunut. Ja tämän vuoden loppuun mennessä eli vuoteen 2021 mennessä Suomen talouden odotetaan kasvavan noin 2%.

Työllisyys kasvaa tasaisesti

Suomen talous on toipunut odotetusti myönteisesti. Ensinnäkin työllisyysasteen havaitaan nousevan vähitellen. Työllisyyden ja palkan vertikaalit ovat kasvaneet 2%.

Suurin osa työllisyyden kasvusta on tapahtunut palvelualalla. Arviot sanovat, että myös niiden perheiden ansiot, joihin työttömyys ei vaikuttanut, kasvavat ja kuluttajien luottamus kasvaa pandemian toipumisen myötä.

Työllisyysasteen nousu auttaa varmistamaan, että talous jatkuu järjestelmässä, mikä mahdollistaa talouden elpymisen odotettua nopeammin. Lisäksi kansalaisten ostokapasiteetti todennäköisesti paranee työllisyyden kasvaessa.

Yksityisen kulutuksen kasvu

Yksityisen kulutuksen kasvu on yksi Suomen talouden elpymisen tärkeimmistä liikkeellepanevista voimista.

Vuonna 2020 henkilökohtainen kulutus laski romahdukseen, mikä osoittaa 4% supistumista. Raporttien mukaan suomalaiset kotitaloudet säästävät noin 5% käytettävissä olevista tuloistaan. Tämä on todella hälyttävää, sillä kun ihmiset alkavat säästää käytettävissä olevista tuloistaan, kansakunnan talous kärsii useammalla kuin yhdellä tavalla. Ensinnäkin markkinoiden likviditeetti vähenee merkittävästi, ja monet teollisuudenalat, kuten vieraanvaraisuus ja matkailu, ovat yleisimpiä hyötyjä käytettävissä olevien tulojen käyttämisestä. Kun ihmiset lopettavat kulutuksensa käytettävissä olevista tuloistaan, nämä teollisuudenalat ovat ensimmäisiä, jotka kärsivät surkeasti.

Kuitenkin laajojen rokotustöiden ja tiettyjen COVID-19-rajoitusten lieventämisen myötä odotetaan, että kuluttaja-asenteet alkavat kääntyä enemmän ostamaan hieman edullisemmin. Suomessa voidaan odottaa tänä vuonna kasvavan vähintään 3,3 prosenttia yksityisen kulutuksen alalla.