Odotettua vahvempi valmistava teollisuus

uusifuengirola

Valmistusteollisuus on osoittanut joustavuutta taistelussa pandemian iskuja vastaan. Vuoden 2020 loppuun mennessä oli ilmeistä, että kasaantuneet uudet valmistustilaukset olivat parantuneet vuoden mittaan verrattuna vuoden 2019 havaintoihin.

Tavaroiden vienti Suomesta osoittaa selvästi, että maailmankauppa elpyy odotettua nopeammin. Huomattava osa Suomen taloudesta riippuu valmistusteollisuudesta ja näiden valmiiden tuotteiden viennistä. Suomen valmistusteollisuudessa vallitsevan voiman ansiosta maa voi odottaa palaavansa huippuvaihteeseen pian.

Tehokas ja ennakoiva hallitus

Suomen hallitus on ottanut järjestelmällisesti haltuunsa hallita COVID-19-kriisin aiheuttamaa talouskriisiä. Se on tarjonnut tehokkaasti raha -apua yrityksille, työttömille, kunnille ja muille. Hallitus on käyttänyt veronmaksajien rahoja parhaalla mahdollisella tavalla taloudelliseen hengähdystauon tarjoamiseen eri aloille. Valtion tuet osoittautuivat varsin hyödyllisiksi kunnille.

Parasta on, että Suomen hallitus on pystynyt hankkimaan apua halvemmalla hinnalla. Joten vaikka velat ovat arvoltaan korkeampia valtiolle, näiden velkojen korot eivät ole niin korkeat.

Velkojen lisätaakka voi johtaa tilanteeseen, joka korkojen nousulla vaikuttaa kielteisesti taloudelliseen tunnelmaan. Valtio voi kompensoida tällaiset riskit toteuttamalla toimenpiteitä, kuten velkojen keskimääräisen erääntymisajan pidentämistä, ja sitten keskimääräisen vahvistamisen prosessilla.

Viimeiset sanat

Kun otetaan huomioon kaikki skenaariot ja Suomen talouden nykytila, voidaan turvallisesti sanoa, että erilaiset myönteiset tekijät ovat vastuussa maan auttamisesta taloudellisesti takaisin. Rokotuskattavuuden lisääminen on tässä tärkein tekijä. Kansalaiset ja Suomen hallitus ovat tietenkin työskennelleet yhdessä varmistaakseen tämän talouden elpymisen. Raporttien mukaan Suomen talouskasvun arvioidaan nousevan vuonna 2021 nopeammin kuin joulukuussa 2020 raporteissa julkaistut ennusteet.

Covid-rokotusten edetessä ja epidemioihin liittyvien rajoitusten poistamisen myötä lisääntyneet kulutuskulut ohjaavat kansantaloutta-ainakin jonkin aikaa, Suomen Pankin mukaan.

Keskuspankki julkaisi tiistaina ennusteensa vuosille 2021–2023 ja sanoi, että talous kasvaa 2,9 prosenttia tänä vuonna ja kolme täydellistä prosenttiyksikköä vuonna 2022.

Pankki kuitenkin sanoi, että kasvu alkaa hidastua seuraavana vuonna, vain 1,3 prosenttiin vuonna 2023, ja selitti, että Suomi joutuu kohtaamaan pitkän aikavälin “väestön ikääntymisen ja heikon tuottavuuden kasvun haasteet”.

“Talous kasvaa lähivuosina etenkin kotitalouksien kulutuksen johdosta. Kuluttajat luottavat vahvasti talouteen. Kun covid -tilanne paranee ja he voivat kuluttaa vapaammin, tämä antaa potkun Suomen taloudelle. Emme voi odottaa nopeaa nopeaa kasvua “, sanoi Meri Obstbaum, keskuspankin ennustepäällikkö.

“Maailmantalouden elpyminen ja erityisesti euroalueella lisää myös Suomen vientitavaroiden ja -palvelujen kysyntää”, Obstbaum sanoi.