WHO tutkii Covid-rokotuksiin liittyviä kuulovaikeuksia.

Tinnitusta eli korvien soimista on havaittu rajoitetulla määrällä Covid-rokotuksen saaneista sekä maailmanlaajuisesti että Yhdysvalloissa.

Maailman terveysjärjestö tutkii harvinaisia ​​valituksia kuulon heikkenemisestä ja muista kuuloongelmista Covid-19-rokotteen jälkeen.

Maailman terveysjärjestö (WHO) dokumentoi 367 tinnituksen ilmaantuvuutta ja 164 kuulon heikkenemistä maailmanlaajuisesti potilailla, jotka olivat saaneet Covid-19-rokotuksen, yleensä yhden päivän sisällä rokotuksen saamisesta. Lähes 11 miljardista maailmanlaajuisesti annetusta Covid-rokotusannoksesta kuuloongelmat näyttävät olevan erittäin harvinaisia.

Tinnituksesta ilmoittivat 19–91-vuotiaat ihmiset, joista noin kolme neljäsosaa oli naisia. Italia, Iso-Britannia ja Yhdysvallat olivat 27 maan joukossa. Yli kolmasosa terveydenhuoltoalan henkilöistä kärsii.

Raportit löysi Uppsala Monitoring Centre, voittoa tavoittelematon ruotsalainen järjestö, joka tekee yhteistyötä Maailman terveysjärjestön kanssa.

Tutkimuksen mukaan useat ihmiset pystyivät toipumaan. Toiset ovat jo ilmoittaneet NBC Newsille, että heidän rokotuksensa jälkeen saamansa tinnitus on ollut hellittämätöntä ja elämänmuutosta kuukausien ajan, ainakin anekdoottisesti. Oireeksi on todettu soivaa, surinaa tai sihisevää ääntä toisessa tai molemmissa korvissa.

WHO:n, tautien valvonta- ja ehkäisykeskusten ja rokotevalmistajien mukaan tinnitukselle ei ole tunnettua syytä. Ei ole näyttöä siitä, että rokotukset aiheuttaisivat kuuloongelmia.

Aiheesta tehtävän tutkimuksen määrää on rajoitettu. Eräässä helmikuussa julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin raportteja kuuloongelmista Covid-rokotteen jälkeen ja havaittiin, että tällaiset ongelmat eivät olleet yleisempiä kuin muulla väestöllä.

Tinnituksen uskotaan vaikuttavan jopa kymmeneen prosenttiin Yhdysvaltojen väestöstä.

Toisessa viime kuussa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että Pfizer-BioNTechin Covid-19-rokote aiheutti lievää kuulovaurioiden lisääntymistä.

WHO:n uutiskirjeen mukaan 80 prosenttia rekisteröidyistä tinnitustapauksista tapahtui Pfizer-rokotuksen jälkeen. Tämä voi kuitenkin johtua siitä, että monet syytökset tulivat terveydenhuollon työntekijöiltä, ​​jotka olivat ensimmäisinä rokotusjonossa ja saivat Pfizer-annoksen, koska se oli ensimmäinen saatavilla.

Myöhemmin Pfizerin tiedottaja kertoi NBC Newsille, että yhtiö ei havainnut “ei syy-yhteyttä” Covid-rokotteen ja tinnitusraporttien välillä.

WHO:n tiedotteen mukaan lääkäreille ja potilaille tulee tiedottaa todennäköisestä yhteydestä.

“Koska kirjallisuudessa on vain vähän tietoja, jotka osoittavat tämän linkin”, WHO:n kirjoittajat totesivat, “lisää seurantaa tarvitaan.”